Kyllä sinä selviät hengissä

Kolumni: Mutta mikä on koulu? Onko se rakennus ja opettajat, vai koko organisaatio Opetushallituksineen ja ministeriöineen? kirjoittaa Tommi Kinnunen.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Tommi Kinnunen

Puolisoni, lukion biologian opettaja, valmistautui pitämään abeille tenttiä. Kurkin hänen selkänsä yli, millaisia asioita hän ajatteli nuorten kanssa käsitellä. Heti ensimmäisen powerpoint- dian otsikko kiinnitti huomioni: ”Kyllä sinä selviät hengissä.”

Nuorten jaksamisesta on viime aikoina keskusteltu paljon. Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneista lukiolaisista 59 prosenttia kertoi kokeneensa jatkuvaa kuormittavaa stressiä, ja Ylen artikkelin mukaan melkein joka neljäs nuori kärsii mielenterveyden häiriöistä. Opetusministeriön selvitys osoittaa lukiolaisten uupumuksen lisääntyneen niin, että juuri nyt Suomessa elää ensimmäinen sukupolvi, joka on stressaantuneempi kuin vanhempansa.

Eivät nykynuoret turhasta oirehdi. Jo yhdeksännellä luokalla nuoren pitäisi osata valita lukiokursseja sillä silmällä, minne aikoo ylioppilaslakin saatuaan hakeutua. Itse en aikanani sitä tiennyt edes laskettuani lakin päähäni.