Sauna ja sisu Suomen vetonauloiksi

Kolumni: Sisu manifestoituu parhaiten paraolympialaisissa. Siksi esteetön matkailu voisi olla Suomen turismivaltti.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Jan Erola
Suomen Kuvalehti

Nyt kun Suomi pannaan kuukaudeksi kiinni, on hyvä hetki pohtia, miten maamme saataisiin elokuussa auki. Periaatteessa asiat ovat matkailussa hyvin. Tilastojen mukaan kiinalaiset turistit ovat löytäneet Suomen, ja venäläisten reissaaminen on elpynyt. Toisaalta suomalaiset vähensivät alkuvuodesta matkailuaan kotimaassa.

Viime vuonna ulkomaalaisten reissaajien määrä kasvoi yli kymmenellä prosentilla liki kaikkialla Manner-Suomessa, paitsi Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla. Nämä matkailutappio-maakunnat ovatkin mielikuviltaan tasapaksuja.

Lääkkeeksi turistipuutokseen ehdotan vanhaa markkinointitotuutta: erottaudu tai kuole. Otetaanpa kaksi asiaa, joista Suomi tunnetaan: sisu ja sauna. Kumpaakaan emme ole osanneet hyödyntää matkailussa, lukuun ottamatta paria hienoa mutta pientä uutta saunaa Helsingin keskustassa.

Parhaiten sisu manifestoituu paraolympialaisissa ja vammaisten Special Olympics -kisoissa. Sisu kääntyisi matkailutuotteeksi nostamalla Suomi esteettömän matkailun ykkösmaaksi. Pelkästään Suomessa esteettömän matkailun kohderyhmää on 15 prosenttia väestöstä. Joukossa ovat pyörätuolihurjastelijoiden lisäksi näkö- ja kuulovammaiset, vaikeavammaiset – sekä alati lisääntyvät ikäihmiset. Liikuntarajoitteisen matkassa kulkee usein ainakin yksi avustaja. Ja mihin pääsee pyörätuolilla, pääsee myös lastenvaunuilla.