Törkeyksien politiikkaa

Kolumni: Facebook ja Twitter kannustavat paskapuheeseen niin kauan kuin hyötyvät siitä taloudellisesti, kirjoittaa Olli Seuri.

Profiilikuva
media
Teksti
Olli Seuri

Kansanedustaja Mauri Peltokangas (ps) kutsui sittemmin poistetussa Facebook-kommentissaan hallituksen ministereitä ”säälittäviksi perserei’iksi”. Valitettavasti kyse ei ole yksittäistapauksesta.

Voi olla, että maailmasta on tullut megatrendien ansiosta entistä kompleksisempi, mutta informaatioympäristö palkitsee koko ajan yksinkertaistetummasta viestinnästä. ”Mitä helppopääsyisempi teknologia, sitä simppelimmäksi voittava ääni muuttuu”, kirjoittavat P. W. Singer ja Emerson T. Brooking LikeWar-kirjassaan.

Karkeasta alatyylisestä puheesta näyttää tulleen osa autoritaaristen ja populististen miesjohtajien vallankäytön repertuaaria.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui ennen vaaleja vuodetulla nauhalla pystyvänsä asemansa vuoksi kourimaan naisia, esimerkiksi ”tarttumaan heitä pillusta”. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on kunnostautunut väkivaltaa ihannoivien ja seksististen kommenttien ohella raiskausvitsien kertomisessa. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on tunnettu seksistisestä, homofobisesta ja rasistisesta puheesta.