Äärikammo

Pystysuora eduskunta ratkaisee istumajärjestyksen pulmat.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Eduskunta sai aikaan lupaavan riidan istumajärjestyksestään jo ennen kuin se ehti kunnolla istahtaa. Parlamentin on vallannut margofobia eli äärikammo. Kukaan ei halua istua suuren salin oikeassa reunassa, koska siellä leimautuu äärioikeistolaiseksi. Varmaan sama toistuu myös vasemmalla reunalla, jahka siellä istuvat hoksaavat leimautuvansa äärivasemmistolaisiksi.

Margofobia lienee geeniperintöä niiltä ajoilta, kun eduskunnan ajateltiin olevan pannukakun muotoinen ja reunalta putoamista pidettiin todennäköisempänä kuin keskeltä putoamista.

Jupakka alkoi, kun oikealla istuskelleet Rkp:n edustajat halusivat keskemmälle. Heidän tilalleen äärioikealle haluttiin työntää perussuomalaiset, mutta hekään eivät sitä hyväksy, eivät myöskään kaikki kokoomuslaiset.

Jotta tällaisilta riidoilta vältytään, eduskunnasta on syytä poistaa reunat. Malliksi käy esimerkiksi Sdp, jossa seinät ovat leveällä ja katto korkealla eikä ketään syytetä ääridemariksi. Jos eduskunnan suurta salia laajennetaan sivuilta, seinustoille voidaan sijoittaa tyhjiä jakarandajakkaroita, joille edustajia istutetaan ainoastaan jäähylle.