Kuinka moni oli kuullut Umayya Abu-Hannan kirjasta ennen HS:n julkaisemaa rasismikirjoitusta?

Profiilikuva
rasismi
Teksti
Silja Lanas Cavada
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

”Rasismi on pahasta. Rasistit ovat tyhmiä. Eli minä en ole rasisti. Umayya Abu-Hannan mukaan Suomessa vallitsee rasistinen kulttuuri, johon olemme kaikki osallisia.”

Näin kustantaja markkinoi Umayya Abu-Hannan lokakuussa ilmestynyttä teosta Multikulti, monikulttuurisuuden käsikirja (Siltala 2012) sen takakannessa.

Kuinka moni meistä oli kuullut tästä kirjasta ennen Helsingin Sanomien julkaisemaa rasismikirjoitusta (30.12.), joka herätti harvinaisen kiivaan väittelyn mediassa?

Varmaankin aika harva.

Nyt me kaikki tiedämme, että Abu-Hanna asuu nykyisin tyttärensä kanssa Hollannissa. Me tiedämme, että hän muutti sinne, koska oli kokenut Suomessa rasismia.

Tämän me saimme lukea jo Anna-lehden haastattelusta (51-52/2012) reilua viikkoa ennen HS:n näyttävästi julkaisemaa kirjoitusta.

Abu-Hanna kirjoittaa tärkeästä asiasta. Mutta hän yleistää ja kärjistää rajusti. Se vie hyvältä kirjoitukselta uskottavuutta.

HS:n kirjoituksen jälkimauksi jääkin se, että se on taitava julkisuustemppu aikana, jolloin kirjojen myyntiluvut eivät hivo taivaita.

Palestiinalaissyntyinen Abu-Hanna tietää, mistä puhuu. Hän on kirjoittanut paljon monikulttuurisuudesta. Hänellä on hyviä ajatuksia: ”Suomessa ajatellaan, että erilaisuutta vastaan pitää taistella, koska erilaisuus luo eriarvoisuutta. Tasa-arvo taas syntyy samanlaisuudesta”, hän kirjoittaa HS:ssa.

HS:n kirjoitus kipusi nopeasti vuoden 2012 luetuimmaksi nettijutuksi. Kahden päivän aikana sitä käytiin lukemassa yli 410 000 kertaa. Kirjoituksen otsikossa vedottiin vahvasti tunteeseen: ”Lottovoitto jäi lunastamatta”. Se tarkoitti tyttären lottovoittoa kasvaa Suomessa.

”Suomessa on viriämässä oikeata keskustelua rasismista”, arvioi professori Jeremy Gould kohua HS:ssa (4.1.2013). Tämäkö meille jäi käteen?

Mutta mihin maahan vauvan kannattaa syntyä vuonna 2013?

The Economist -lehden sisaryhtiön EIU:n selvityksen mukaan Sveitsiin. Hollantikaan ei ole hassumpi maa. Se on sijalla 8 (80 maasta) ja ainoa euromaa kymmenen kärjessä. Suomi, ”surkean rasistinen maa”, pyristelee heti kintereillä, sijalla 11. Ehkä Reema-tytärkin vielä tulee ja lunastaa lottovoittonsa Suomesta. Mene ja tiedä.