Kosminen koti-ikävä yllätti

KOLUMNI: Demokratiat ja pörssit ja Sylvanian Family -nuket: vain tällä planeetalla?

Profiilikuva
avaruus
Teksti
Juha Kauppinen
Suomen Kuvalehti

Kosminen koti-ikävä yllätti. Se tapahtui, kun katselin nukkuvaa lasta ja sitten satuin vilkaisemaan elokuiselle yötaivaalle. Keitä me olemme, miksi me olemme täällä?

Tämä kaikki, minkä olemme rakentaneet, politiikka, talous, erilaiset valtiojärjestykset, eskari, muskari, Sylvanian Family -nuket, nämä kaikki jollekin tärkeät järjestelmät: miksi? Mistä tässä elämässä ja kaikkeudessa on kysymys ja miten kummassa pystyn viettämään usein päiviäkin ihmettelemättä sitä vimmaisesti?

Keskiajalla tällaisia ei ihmetelty näin paljon, kertoo tähtitieteilijä Esko Valtaoja Tieto-Finlandialla 15 vuotta sitten palkitussa kirjassaan Kotona maailmankaikkeudessa. Ennen kuin Kopernikus kertoi, että Maa itse asiassa kiertää Aurinkoa, asian kuviteltiin olevan päin vastoin – ja se oli huomattavan mullistava seikka ihmisen ajatusmaailmalle.

Pieneen maailmankaikkeuteen mahtuu pienempiä ajatuksia, kuten Valtaoja kirjassaan kertoo. Vasta kun Kopernikus, ja häntä lopulta uskoneet seuraajat olivat osoittaneet, että me emme ole maailmankaikkeuden keskipiste, vasta kun maailma ympärillämme kasvoi, olivat suuret auringonnousut mahdollisia.