Korporaatioiden Suomi

Onko Suomi todella joskus laskettu EU:n tehokkaaseen saksalaisvyöhykkeeseen, kysyy Helena Petäistö.

Profiilikuva
Teksti
Helena Petäistö

Onko Suomi todella joskus laskettu EU:n tehokkaaseen saksalaisvyöhykkeeseen? Nyt, kun hälyttävästä taloustilanteesta huolimatta yhteiskuntasopimus on torpattu, meistä on kyllä tullut selvästi Pohjolan Ranska, jossa korporaatioiden jähmettämää laivaa ei käännä kukaan eikä mikään. Mutta siinä missä Ranska vaarantaa koko Euroopan, Suomi vaarantaa vain itsensä.

Vaikka kansalaiset olisivat valmiita muun muassa lomarahan puolittamiseen, SAK ei siihen suostu. AKT tunnetusti tietää vain saavutetut edut. Ranskalaistyyppiseen ay-liiketoimintaan, joka vähät välittää edes kansalaisten tai usein omien jäseniensäkään toiveista, on poteroitunut myös opettajien keskusjärjestö OAJ.

 

Helleviikoista on taas nautittu elokuun puolivälin jälkeen. Koululaiset ja opiskelijat ovat saaneet nähdä sen vain opinahjojensa ikkunasta. Tuttuun tapaan alkuloma on kärvistelty sisällä, kun uimavedet ovat kylmät, maan pohjoisosassa ei ole koskaan silloin vielä kesä, eivätkä vanhemmat ota lomaa ennen juhannusta.

Tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisista on jo pitkään toivonut loma-ajan siirtämistä niin, että se kestäisi elokuun loppuun. Sitä tuntuvat toivovan myös monet opettajat.