Vapaus, vapaus, entä vastuu?

Koronaviruksen kiihtyvä leviäminen on uusin esimerkki ongelmasta, jonka aiheuttaa vapauden ja vastuun suhteen ymmärtäminen uudella tavalla.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Hiski Haukkala

Se olikin hauskaa niin kauan kuin sitä kesti. Suomi onnistui yhdessä monen muun eurooppalaisen maan kanssa painamaan koronavirustartunnat lähes nolliin. Tuloksena oli etenkin tarpeetonta huvilentomatkustamista välttävälle ihmiselle erehdyttävästi normaalia muistuttava kesä: kotimaanmatkailua, mökkeilyä ja rauhallista oleilua kotona kirja kädessä.

Nyt käyrät sojottavat taas kohti pohjoista, ja lienee vain ajan kysymys, kun Suomessakin ollaan taas tiukan paikan edessä. Virus ei ole kadonnut vaan tekee edelleen sen, minkä parhaiten osaa: leviää ihmisestä toiseen, jos me asettaudumme toisillemme alttiiksi.

 

Kamppailumme koronavirusta vastaan paljastaa käsillä olevan laajemman saranakohdan. Se kiteytyy kysymykseen yksilöiden vapauden ja vastuun välisestä sekoitussuhteesta. On selvää, että ihmisillä on oikeus liikkua, harrastaa ja matkustaa. Samoin yrittäjillä on oikeus yrittää.