Hyvä ylioppilas, valitse vapaasti!

Lukeminen, tiedon, sivistyksen ja opiskelutove­rien saaminen on aina hyvä valinta, valitsitpa opiskelualasi millä perusteella tahansa.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Pirjo Hiidenmaa
Kirjoittaja on tietokirjallisuuden professori Helsingin yliopistossa.

Olen lukenut erilaisia ennakointisuunnitelmia, joissa pohditaan, millaista koulutusta tarvitaan 2030-luvulla, siis kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Mihin yliopistojen koulutus tulisi suunnata, jotta uudet maisterit ja tohtorit löytäisivät paikkansa maailmassa?

Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Kymmenen vuoden takaisessa ministeriön ennakointiraportissa ounasteltiin näivettymistä muun muassa kirjallisuudentutkimukselle ja kasvua viittomakielelle. Kun kirjojen lukeminen ja kirjoittaminen näyttää vähenevän, ei alalle tarvita enää niin paljon koulutustakaan. Vanhenevien ihmisten arveltiin siirtyvän viittomakieleen, kun kuulo heikkenee.

Uusimmissa tarveanalyyseissa kelkka on kääntynyt. Kirjallisuudentutkimusta tarvitaankin, onhan Suomi nousevan kirjaviennin maa. Kerronnan keinot on tunnettava niin kauno- kuin tietokirjallisuudessa, samoin mediassa, journalismissa ja tiedeviestinnässä, puhumattakaan peliteollisuudesta ja elokuvista. Tarvitaan kriittistä lukutaitoa, luovaa lukemista ja ajattelua sekä kykyä eläytyä muihin maailmoihin. Monipuolinen kirjallisten tekstien tutkimus tuo tietoa näiden taitojen tueksi.