Kirkon on havahduttava jäsenmäärän laskuun

Puheenvuoro: Kirkkohallituksen jäsenistä yhdelläkään ei ollut taloudellista koulutusta, kirjoittaa kauppatieteiden tohtori Ahti Hirvonen.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Ahti Hirvonen

Billy Grahamin kuoleman jälkeen on muisteltu myös hänen käyntiään Suomessa vuonna 1987. Hän oli tuolloin pääpuhujana Missio Helsingissä, suurimmassa evankelioimistapahtumassa Suomessa koskaan. Tapahtuma onnistui yli odotusten. Kuutena sateisena iltana Olympiastadionilla oli yhteensä 183 000 kävijää.

Missio Helsingillä oli piristävä vaikutus paitsi evankelisluterilaiseen kirkkoon myös muihin hengellisiin yhteisöihin, joista suurin osa oli mukana mission taustavoimina. Tuhansia ihmisiä tuli uskoon ja liittyi seurakuntiin. Mission jälkeen vallitsi myönteinen, odottava ilmapiiri. Mitä seuraavaksi?

Olin vuonna 1988 mission jälkimainingeissa mukana perustamassa Tuomasmessua. Kokeeksi järjestetystä Agricolan kirkon Tuomasmessusta tuli nopeasti Suomen suosituin jumalanpalvelus, minkä aseman se on säilyttänyt 30 vuotta. Näitä messuja järjestetään nykyisin eri puolella Suomea, Eurooppaa ja muuallakin maailmassa.

Muitakin missioita järjestettiin Suomessa. Grahamin tulkkina toiminut Kalevi Lehtinen järjesti lisäksi Neuvostoliitossa useita jättimäisiä missioita.