Ennen myrskyä

Pakina: Sääutiset huolettavat kohta Moskua ja Nätti-Jussiakin.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Pakkanen paukkui yli 40 asteen voimalla, tuuli vinkui nurkissa ja lunta pyrytti eteiseen asti, mutta Kaamasen baarissa tarjoiltiin taskulämmintä keskiolutta. Baariparlamentin vaimeasta puheensorinasta kuitenkin kävi ilmi, että kaikki ei ollut ihan kohdallaan. Tunnelma oli levoton ja huolestunut.

Televisiosta oli edellisiltana nähty, että koko Etelä-Suomi kärvisteli lumen ja pakkasen kourissa. Jo aiemmin talvi oli yllättänyt autoilijat, ja nyt muukin liikenne oli kaaoksessa. Lentokoneet jäätyivät kiitorataan kiinni, junavuoroja peruttiin lumisateen ja vastatuulen takia. Helsingissä muuan raitiovaunu oli joutunut odottamaan 15 minuuttia, kun nietoksen keskeltä oli löytynyt väärin pysäköity auto. Kauniaisissa asti oli mitattu pakkasta ja lunta oli nähty jopa Korsossa. Ihmiset olivat paniikin partaalla ilmastollisen hullunmyllyn keskellä, hornankattilan silmässä ja kataklysmin kidassa.

Päivän mittaan huoli Kaamasen baarissa vain lisääntyi. Kun eiliset iltapäivälehdet tulivat, niistä nähtiin, että jotossfääristä Suomea lähestyvät saatanalliset syöksyvirtaukset tuovat mukanaan tuhotuiskuja ja apokalyptisiä pyryjä. Seuraavaksi odoteltiin katastrofimyrskyä, infernaalista lämpöaaltoa ja fataalia pääkallokeliä.

Nätti-Jussi yritti tapansa mukaan keventää tunnelmaa: ”Muistan minä semmosenkin talven, että kusi kaarelle jäätyi.”