Keskimäärin työuran aikana työskennellään 3-5 ammatissa

Lauri Ihalainen ja Pilvi Torsti listaavat neljä teesiä työstä.

Profiilikuva
Lauri Ihalainen
Teksti
Lauri Ihalainen Pilvi Torsti
Suomen Kuvalehti

Ilma on sakeana esityksiä siitä, mitä Suomessa pitää tehdä, jotta työtä olisi enemmän ja jotta järjestelmä tunnistaisi erilaiset työn tekemisen tavat. Paljon on tehtävissä. Tässä neljä teesiämme parempaan suomalaiseen työelämään.

 

Teesi: Nuorisotakuu eteenpäin.

Esitys: Nuoriin kohdistuva tieto ja työ on hajallaan kolmessa ministeriössä. Julkisen vallan toimijat pitää koota yhteen kehittämään nuorten osaamista, työllistymistä ja hyvinvointia. Yksi konkreettinen kehittämiskohde on oppisopimus ja muut mallit yhdistää työtä ja koulutusta.

Perustelut: Julkisen vallan tulee työllisyyspolitiikassaan keskittyä erityisesti nuoriin, yhteistyössä yritysten kanssa. Ensimmäisen työpaikan saaminen on usein vaikeaa, mutta sen merkitys työuralle on kriittinen. Juuri tämän vuoksi nuorisotakuu on ollut merkittävä hanke, ja sitä on syytä jatkaa kertyneistä kokemuksista oppien. Osa nuorista kaipaa varhaista tukea ja matalan kynnyksen palveluja, jotka ovat saatavilla yhdessä paikassa. Oppisopimuskoulutusta on nyt lisätty nuorisoasteen ammatilliseen kolutukseen. Tulevan hallituksen tulee nostaa nuorisotakuun jatko ykköshankkeidensa joukkoon.