Kontra-Sipilä

Pakina: Tolkun linjan rökäletappiosta on lyhyt matka äärikeskustalaisten punaviherpersujen valtakauteen, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Suomen ex-suurin puolue keskusta on ajautunut tilanteeseen, jossa se joutuu valitsemaan itselleen uuden puheenjohtajan, koska entinen johti puolueen puhki. Ex-puoluesihteeri Pekka Perttula sanoi Ylellä, että seuraavaksi puheenjohtajaksi tarvitaan Juha Sipilän vastakohta. Koska Sipilä oli myös pääministeri, ilmeisesti siihenkin virkaan kelpaisi nyt hänen vastakohtansa.

Jotta määritelmän mukainen herkkuhenkilö olisi löydettävissä, on tietysti ensin tarkennettava, millaiset piirteet ovat ominaisia Juha Sipilälle ja sitten yritettävä löytää noiden piirteiden vastakohdat. Mitä enemmän niitä löydetään, sitä parempi puheenjohtaja tai pääministeri saadaan.

Sipilää on useimmiten kuvailtu siten, että hän on käsistään kätevä tekniikan mies, koulutukseltaan diplomi-insinööri ja työhistorialtaan ahkera ja menestynyt yritysjohtaja. Sellaisen vastakohta on suunnilleen uusavuton humanistinainen, joka on koulutukseltaan diplomiton outsinööri ja työhistorialtaan laiska duunariluuseri. Ei tuollaista liene kovin vaikea löytää, vaikka vaatimuksiin lisätään, että hakija ei saa olla it-miljonääri, vaan PA-köyhä, eikä hän osaa lentää.

Jos vastakohtaa etsitään vielä tarkemmin, kannattaa muistaa, että Sipilä teki diplomityönsä duplex-suodattimesta, joka mahdollistaa radioliikenteen kahteen suuntaan. Käytännössä pääministeri sovelsi oppiaan vuonna 2016 antamalla tiukkaa palautetta Ylelle heti sen jälkeen, kun oli kuunnellut sitä. Jotta seuraaja toimisi vastakkaisella tavalla, hänen erityisalansa tulee olla yksinkertainen simplex-suodatin, jolla pelkästään kuunnellaan radiota, muttei kommentoida.