Katto-Kassinen, K18

Astrid Lindgren ja Mark Twain nousivat Venäjällä vaarallisen lastenkirjallisuuden listalle.

Profiilikuva
ikärajat
Teksti
Pauliina Penttilä
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden tuottaja.

Kiellettävä alle 18-vuotiailta: Astrid Lindgrenin Katto-Kassinen, Rasmus ja kulkuri ja Ronja, ryövärintytär sekä Mark Twainin Huckleberry Finnin seikkailut. Kassinen on perhearvojen vastainen, heikentää vanhempien asemaa. Muut aiheuttavat lapsissa halua karkailla.

Näin sanovat virkamiehet Venäjän opetusministeriössä. Nuo neljä ovat vaarallisin kärki listalla, jolla on 23 lastenkirjaa tai satua. Virkamiehet esittävät niille ikärajoja, miedoimmillaan K6-luokitusta. Lista on ollut vireillä jo jokusen vuoden, ja sillä on muutakin kuin länsimaista kirjallisuutta, myös venäläisiä kansansatuja. Lapsia halutaan varjella monelta, muun muassa siltä, että paha joskus jyrää hyvän.

 

Homolaki, kiroilun kriminalisointi, historianopetuksen yhdenmukaistaminen. Venäläiset näyttävät nyt suojelevan lapsiaan kovin innokkaasti vääriltä ajatuksilta. Aikuisiakin Venäjä varjelee. Median toimintaa rajoitetaan, ja presidentti Putin on julistanut koko internetin amerikkalaisen hapatuksen välineeksi.

Kaikki aikuiset eivät vain ota uskoakseen. Heihin on kätevää vedota lasten kautta, jälkikasvun kanssa kun ei haluta ottaa riskejä. Ajatelkaapa nyt, jos meillä ministeriö kieltäisi vaikkapa Dumbon, koska se ihannoi päihteiden käyttöä. (Muistinvirkistykseksi: norsunpoikanen juo sirkuspellejen ”omenamehua” ja oppii kännissä lentämään.) Moni jättäisi taatusti väliin – muutenhan sitä saisi syyttää itseään, jos lapsesta tulisi juoppo!