Jyrki Jantunen: Poliisi ei voi esiintyä journalistina

Profiilikuva
journalismi
Teksti
Jyrki Jantunen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden tuottaja.

Venäjän presidentti tuli ja meni, mutta poliisi on meidän kanssamme nyt, aina ja silloin tällöin jopa valepuvussa.

Helsingin Sanomien nettisivujen mukaan poliisi oli ”pukeutunut valokuvaajaksi” maanantaina Presidentinlinnan edustalla. Poliisiksi valokuvaaja paljastui, kun tämä ja toinen poliisi poistivat presidenttiä odottaneen yleisön joukosta miehen, jonka taskusta pilkotti puukko. Poliisi ei ole kiistänyt uutista.

Yleisellä paikalla kuvaaminen on tietysti sallittua, mutta kun kameran takana on valeasuinen poliisi työtehtävissä, herää monenlaisia epäilyksiä. Kuvasiko poliisi paikalla olleita? Säilytetäänkö kuvat poliisin arkistossa? Mihin niitä käytetään tulevaisuudessa?

Ja miksi poliisi esiintyi juuri valokuvaajana? Mitä lehdistön joukkoon soluttautumisesta seuraa?

Roolileikki on poliisille jo tapa. Viime elokuussa rovaniemeläispoliisi puki päälleen toimittajan roolin ja esti polttoitsemurhan. Toimittajakunta paheksui poliisin erikoista peitetoimintaa, jonka Lapin lääninhallituksen poliisiosasto kuitenkin hyväksyi selvityksen jälkeen.

Poliisi siis tutki itse oman toimintansa, eikä päätöksestä juuri keskusteltu julkisuudessa. Olisi pitänyt.

Ihmishenki on tärkeä, ja teräaseen kantaminen vieraan maan presidenttiä odotellessa on vähintäänkin sopimatonta. Poliisin tekeytyminen journalistiksi ei kuitenkaan voi olla keino, jolla virkavalta hoitaa tehtäviään.

Laki sallii peitetoiminnan mutta ei ota kantaa, voiko poliisi esiintyä median edustajana. Kun lain kirjain ei auta, on mietittävä periaatetta. Vaikka tällaisen peitetoiminnan lopputulos tuntuu hyväksyttävältä, valerooli nakertaa kansalaisten luottamusta sekä poliisiin että tiedotusvälineisiin.

On ymmärrettävää, että poliisi joutuu työssään turvautumaan peitetoimintaan ja siinä valehteluun. Yhtä lailla pitäisi olla itsestään selvää, että poliisi ei voi esiintyä journalistina, jos virkavalta kunnioittaa vapaan median riippumattomuutta ja koskemattomuutta.

Vielä on jäljellä yksi kysymys: miten ”pukeudutaan valokuvaajaksi”? Kun poliisilla on virkapuku, josta jokainen tunnistaa poliisin, niin millainen ”virkapuku” on valokuvaajalla? Entä toimittajalla?

Jos sinä tunnistat toimittajan ja valokuvaajan pukeutumistyylin perusteella, niin lähetä tuntomerkit minulle sähköpostilla. Välitän ne poliisille, jotta siviilipukuinen virkavallan edustaja ei enää edes vahingossa näytä journalistilta.