Julkisiin hankintoihin lisää liikkumatilaa – Suoritteiden sijaan todellisia hyvinvointi­vaikutuksia

PUHEENVUORO: Onnellista vanhuutta ei ole helppo mitata. Silti sen voi tunnistaa ihmisen kasvoilta, kirjoittavat Jokke Eljala ja Olli Holmström.

Profiilikuva
hankintalaki
Teksti
Jokke Eljala Olli Holmström
Suomen Kuvalehti

Uuden hankintalain odotetaan tekevän kansallisten hankintojen, sosiaali- ja terveyspalveluhankintojen sekä muiden eritysten palveluhankintojen kilpailuttamisen menettelytavat joustavammiksi.

Tämä on toteutuessaan tervetullut uudistus, sillä hankintoihin kaivataan enemmän ennakkoluulottomuutta ja toimintatapojen uusimista. Kyse ei suinkaan ole pienestä asiasta, sillä julkisia hankintoja tehdään Suomessa vuosittain yli 30 miljardin euron edestä.

Julkisten hankintojen ongelmana on se, etteivät hankintalain tulkinta ja soveltaminen anna riittävästi liikkumavaraa tilaajalle ja työkaluja esimerkiksi kotimaisten tuotteiden painottamiseen.

Lisäksi hinta nähdään usein määräävänä tekijänä. Hintalähtöinen ajattelu voi jättää jalkoihinsa vastuullisesti ja innovatiivisesti toimivia tahoja esimerkiksi vanhus- ja lastensuojelutyössä.

Perustavanlaatuista muutosta ajattelussa osoittaisi se, että suoritteiden sijaan ryhdyttäisiin hankkimaan todellisia hyvinvointivaikutuksia, vaikka lopulliset alentuneet kustannukset näkyisivätkin vasta vuosien päästä.