Länkyttäjät

Mediakolumni: Twitter voi olla ”länkytystä”, mutta voisimmeko silti puhua perusoikeuksista, kysyy professori Anu Koivunen.

Profiilikuva
media
Teksti
Anu Koivunen
Kirjoittaja on mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Turun yliopistossa.

Kun puhemies Paula Risikko poisti siviili- ja sotilastiedustelulait täysistuntokäsittelystä ja palautti ne takaisin hallinto- ja puolustusvaliokuntiin perustuslaillisuuden selvittämiseksi, monessa mediassa uutiseksi nostettiin Twitter. ”Risikko luki somesta professorien kritiikkiä”, otsikoi Suomenmaa STT:n uutisen.

Paitsi poliitikot, myös media suuntasi huomion siihen, että julkisoikeuden professori Juha Lavapuro sekä kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin olivat kritisoineet valiokuntia perustuslakivaliokunnan huomautusten sivuuttamisesta juuri Twitterissä.

Lännen Media vaati heiltä selityksiä tviittaamiselle ja kysyi, käyttävätkö he ”poliittista valtaa niin sanotusti mutkan kautta”. Yleensä journalistit puolustavat avointa keskustelua ennen päätöksentekoa ja lakien hyväksymistä. Perustuslakiasiantuntijoita koskevat nähtävästi eri säännöt.