Todellisuuden kuva

Kolumni: Maailma koetaan niin kuin media sen kuvaa, kirjoittaa Tiina Raevaara

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Tiina Raevaara
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Helsingin Sanomat nosti naistenpäivänä esiin merkittävän sukupuolivinouman: mediassa esiintyy enemmän miehiä kuin naisia. Helsingin Sanomissa miespitoisuus oli kyseisenä päivänä noin kaksi kolmasosaa, monessa muussa suomalaisessa sanomalehdessä jopa kolme neljäsosaa. Lehdessä luvattiin kiinnittää asiaan jatkossa huomiota ja korjata haastateltavien sukupuolijakaumaa.

Samanlaisia kannanottoja on tehty ennenkin. Miesten yliedustuksesta on keskusteltu aiemmin esimerkiksi asiantuntijahaastateltavien kohdalla. Eduskuntatutkimuskeskuksen tutkijoiden tulokset vuonna 2014 paljastivat, että toimittajien haastattelemista yhteiskuntatieteilijöistä yli 70 prosenttia oli miehiä. Kyseinen tieteenala ei ole noin miesvaltainen, vain sen julkisuus on.

HS:n lupaus herätti huolta. On ihmisiä, jotka vuodesta toiseen huolestuvat siitä, aletaanko journalistisia valintoja tehdä sukupuoli edellä ja pätevyydestä tinkien. Nämä huolestujat pitävät siis todennäköisenä, että jos päätetään haastatella naisia yhtä paljon kuin miehiä, lopputuloksena ääneen pääsee aiempaa epäpätevämpiä asiantuntijoita. Yksinkertaistettuna: heidän mielestään ei ole olemassa päteviä naisia tarpeeksi paljon.