Hankimme hävittäjän

Pakina: 64 hävittäjää tulee edullisemmaksi kuin 309, jos kaikki tuhotaan sodassa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Suomeen aiotaan hankkia uusia hävittäjälentokoneita, koska entisten Hornetien mustat laatikot alkavat harmaantua ja heittoistuimet lerpahtaa. Nyt kun maassa ei ole vakavasti otettavaa hallitusta eikä everstijunttaakaan, meillä tavallisilla kansalaisilla lienee lupa pohdiskella hävittäjähankintoja puolelta jos toiseltakin. Onhan tuota jo tehtykin sosiaalisessa mediassa, yleisönosastoissa ja puskaradioissa, joihin asiantuntemus perinteisesti tiivistyy tärkeissä asioissa, kuten hävittäjähankinnoissa ja koirankakkojen keräilyssä.

Joltinenkin yksimielisyys näyttää vallitsevan siitä, että uusia hävittäjiä tarvitaan 64 kappaletta, eli saman verran kuin entisiäkin. Tosin hajaääniä ovat saaneet myös 63 ja 65 hävittäjää, muutaman kerran jopa täydet 100, mutta kyllä juuri 64 minustakin tuntuu sopivimmalta. Se on helppo muistaa, koska Rooman palo sattui vuonna 64. Lisäksi 2 potenssiin 6 on 64, ja potenssiahan maanpuolustuksessa tarvitaan. Sodankäynti on strategista peliä, aivan samoin kuin šakki, jonka pelilaudalla on 64 ruutua. Kaikki nämä ihmeelliset yhteensattumat eivät voi olla vain ihmeellisiä yhteensattumia.

Suurempikin hävittäjälaivue Suomeen mahtuisi, mutta sellainen tulee kalliiksi. Soten kymmenvuotiseen valmisteluun meni jo 200 miljoonaa euroa, eli yhden hävittäjän hinta. Jokainen lisähävittäjä siis periaatteessa lykkää sotea vuosikymmenen eteenpäin. Kannattaa myös muistaa, miten kävi vuoden 1967 kuuden päivän sodassa. Israel tuhosi lentokentille Egyptin koko hävittäjälaivaston, peräti 309 lentokonetta. Jos Egypti olisi tuolloin tyytynyt vain 64 hävittäjään, se olisi säästänyt miljardeja.

Jonkin verran keskustelua herättää se, miksi rauhantahtoinen, puolustuspolitiikkaan keskittyvä maa tarvitsee hävittäjiä, joilla määritelmän mukaisesti hävitetään hävitettävää eikä puolusteta puolustettavaa. Ilmeisesti säilyttäjälentokoneita ei ole saatavilla, joten on ryhdytty puhumaan monitoimihävittäjistä, joita voidaan verrata monitoimijäänmurtajiin. Kun rauha riehuu eikä akuuttia hävitettävää ei ole, monitoimihävittäjiä voidaan käyttää metsäpalovalvontaan, lannoitelentoihin, matkailuun, yleisölennätyksiin ja ihan vain huvilentelyyn, jotta hiilijalanjälkemme säilyy tulevillekin sukupolville.