Katumusvaalit

Pakina: Äänestäjän kuluttajansuoja on turvattava, ja näin se tapahtuu, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Tämän päivän eduskunta on jo aika lailla erinäköinen kuin se, jonka kansalaiset valitsivat kolme vuotta sitten. Kansanedustajista suurin osa toki on pysynyt kansanedustajina, mutta yli kymmenesosa heistä edustaa nyt erilaista politiikkaa kuin vaalien aikana luultiin. Joitakin loikkauksia on tapahtunut, muutamia on vaihtunut varamiehiksi, osa on muuttanut mieltään ja yksi puolue hajonnut kahtia.

Kansanedustajille pitäisi säätää jonkinlainen takuu tai muuten turvata äänestäjän kuluttajansuoja. Jotain sellaista esitti jo toistakymmentä vuotta sitten silloinen pääministeri Matti Vanhanen, mutta eipä tainnut siitäkään esityksestä sen valmiimpaa tulla. Nyt vaalien lähestyessä kansanedustajat ovat alkaneet taas poukkoilla siihen malliin, että kuluttajansuoja voidaan ottaa uudelleen esille.

Jos esimerkiksi kaupasta ostettu pesukone muuttuu vuoden tai parin kuluttua jääkaapiksi, tuskin kukaan kuluttaja sellaista valittamatta nielee – vaikka molemmat ovat tarvekaluja. Yhtä vähän voidaan äänestäjän odottaa hyväksyvän sitä, että hänen kansanedustajansa vaihtaa puoluetta tai mielipiteitään kesken kauden – vaikka ajaisikin kansan asiaa myös muljahduksen jälkeen.

Jos näin käy, myös äänestäjille pitäisi antaa oikeus vaihtaa mielipidettään, eli uusintaäänestyksessä ilmoittaa, kannattaako hän edelleen edustajaansa, vai palauttaako tämän puolueelle ja vaatii uuden tilalle.