Mukijuhlat

Pakina: Suuruuksien pyhäinjäännökset ja oheistuotteet pitävät kansantalouden kohdillaan.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Englannissa varaudutaan taas kuninkaallisiin häihin, jotka herättävät suurta huomiota Suomessa saakka. Se ei ole mikään ihme, sillä vihkimisvuorossa on prinssi Harry, joka on kruununperimysjärjestyksessä komeasti pistesijoilla, kuudentena. Brittiläisen tasaisen vauhdin taulukon mukaan siis onnellisesta morsiamesta, Meghan Marklesta, saattaa tulla kuningatar noin vuonna 2414.

Windsorin häihin liittyy toinenkin kiinnostava piirre, tuotteistus. Englannissa on viime aikoina myyty tonneittain hääparin kuvilla ja vaakunoilla varustettuja mukeja, lautasia, lusikoita ja muuta kalustoa, ja kaikkiaan kekkereihin saadaan kulumaan 36 miljoonaa euroa. Se on ihan mukava pikapiristys jopa Britannian kokoisen maan talouteen.

Täällä köyhässä Suomessamme herää kysymys, miksei meillä ole prinssejä vihittäviksi edes hieman halvemmalla. Oikein ajoitetuilla hovihäillä voitaisiin tasoittaa suhdannevaihteluita, torjua lamaa ja korvata yritystukia. Paavo Väyrynen on myynyt omakuvamukejaan pariin otteeseen, mutta tuotot ovat menneet hänen omiin vaalikuluihinsa.

On kuitenkin turha pysähtyä suremaan, että elämme tasavallassa, johon prinssit ja prinsessat eivät kuulu. Meillä on paljon muuta tuotteistamiskelpoista arvotavaraa ja tapahtumia, kun vain käytämme vähän mielikuvitusta.