Äkäslompolon henki

Pakina: Äkäslompolon Äkäshotellista on yhtä monta kilometriä Washingtoniin ja Pjongjangiin.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Maailman kaksi napaa, Donald Trump ja Kim Jong-un, ovat päättäneet tavata toisensa ilman ydinpommeja, kivääreitä tai muitakaan astaloita. Kysymys on niin herkästä diplomaattisesta kohtaamisesta, että sen paikka on harkittava tarkoin. Esimerkiksi Kiina ei kelpaa, koska se on liian lähellä Pohjois-Koreaa sekä maantieteellisesti että poliittisesti. Yhtä sopimattomia ovat Yhdysvaltain naapurit Kanada ja Meksiko. Edes omat naapurimaamme, sinänsä topakat Ruotsi ja Venäjä, eivät oikein käy tapaamispaikoiksi, koska Venäjän katsotaan olevan kallellaan Pohjois-Korean ja Ruotsin Yhdysvaltojen suuntaan.

Lyhin reitti Washingtonin ja Pjongjangin välillä kulkee suunnilleen pohjoisnavan kautta, mutta jos kohtauspaikaksi valittaisiin sen reitin keskipiste, jouduttaisiin keskelle Pohjoista jäämerta. Sinne on vaikea päästä eikä siellä ole muuta kuin jäätä ja holotnaa.

On siis etsittävä eteläisempää paikkakuntaa, joka on yhtä kaukana Washingtonista ja Pjongjangista. Sellaisia löytyy helpoimmin Suomesta. Helsingistä on matkaa Washingtoniin 6 929 kilometriä ja Pjongjangiin 6 861 kilometriä. Jos tuo tarkkuus ei riitä, täsmällisempi puolivälin krouvi on 34 kilometriä Helsingistä Washingtonin suuntaan, jokseenkin Degerbyn Teboililla.

Jos huoltoaseman tilat eivät kelpaa huippukokoukselle, Suomesta löytyy vielä tarkempi ja paremmin varusteltu kohtauspaikka, Kolarin Äkäslompolon Äkäshotelli. Sen ulko-ovelta on Google-kartaston mukaan Valkoiseen taloon 6 501,67 kilometriä ja Pjongjangin riemukaarelle 6 501,11 kilometriä.