Uutiskatsaus

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Maailmassa on viime aikoina ollut tarjolla niin paljon poikkeuksellisen suuria uutisia, että monet ovat jo kyllästyneet niihin ja valittavat, etteivät tiedä, mikä uutinen on oikeasti tärkeä ja mikä ei.

Niinpä. Mistä me oikeastaan tiedämme, mikä uutinen on suuri ja mikä vähän pienempi? Onko Suomen ­Nato-hakemus iso uutinen vielä seitsemättäkymmenettä kertaa kerrottuna? Kärsivätkö Ukrainan sodan uutiset inflaation toistuessaan viikko toisensa perään? Tuntuuko jääkiekon neljäs maailmanmestaruus yhtä hyvältä kuin ensimmäinen? Kuka enää muistaa koronan kamaluutta?

Perinteisissä tiedotusvälineissä uutisen suuruus on pääteltävissä siitä, kuinka paljon tilaa sille annetaan: monenko palstan otsikoita ja kuinka useita toistoja radio- ja televisiouutisissa.

Internetissä kaikki on toisin. Siellä ei mitata otsikoiden leveyksiä eikä eetteriaikaa vaan klikkauksia, joiden arvellaan osoittavan yleisön tiedonjanoa. Tuhannen klikkauksen juttu vastaa suurin piirtein yhden palstan pikku-uutista, 2 000 klikkausta kahta palstaa jne. Todella merkittävän skuupin tuntee siitä, että some ”räjähtää”, ”raivostuu” tai ”sekoaa”. Räjähtäminen tarkoittaa 10 000 tykkäystä, raivostuminen sitä, että kaikki paheksuvat samaa asiaa ja sekoaminen sitä, että sekaan mahtuu myös muutamia toisinajattelijoita, jotka eivät tykkää vaikka pitäisi tai tykkäävät vaikka ei pitäisi.