Uusi musta

Musta aukko muistuttaa krapulakuvaa ex-tyttöystävän leipomasta munkkirinkilästä.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Tiedemiehet ovat ihan lääpällään siitä, että nyt on ensimmäistä kertaa onnistuttu julkaisemaan kuva avaruuden mustasta aukosta. ”Siinä nyt näette! Musta aukko on olemassa, koska siitä on kuva!” he hihkuvat tyhmemmälle kansalle, joka on tähän asti vähän epäillyt.

Totta puhuen me sosiaalisen median asiantuntijat epäilemme vieläkin. Nyt julkaistu kuva on suunnilleen sen näköinen kuin joku olisi ottanut krapulassa Instagramiin epätarkan ja väärin valottuneen otoksen ex-tyttöystävän leipomasta munkkirinkilästä.

Kuvan keskellä on läiskä, joka ei ole musta vaan epämääräisen tumma, ja sen ympärillä kehä, joka on yhdessä kuvassa oranssi, toisessa vihertävä. Se on kuulemma kuumaa plasmaa eli ”onnekasta kaasua ja tomua”, joka on onnekasta siksi, ettei musta aukko ole imenyt sitä sisäänsä. Kuulostaa suunnilleen yhtä uskottavalta kuin onnellisten kanojen munat ja lupsakan lehmän jauheliha. Kuka ja miten on mitannut, että kaasu, tomu, kana ja lehmä ovat onnellisia?

Vielä oudommaksi juttu menee, jos sitä tarkastellaan tieteellisesti, kuten meillä somessa on tapana. Kyllä me ymmärrämme, että mustan aukon keskus on gravitaationaalinen singulariteetti, jonka tilavuus on lähellä nollaa. Sekin vielä käy järkeen, että mikään hiukkanen, sähkömagneettinen aalto tai informaation jyvänen missään muodossa ei voi paeta mustan aukon tapahtumahorisontin takaa, koska pakonopeus ylittää valon nopeuden.