Inhimillinen tekijä

Profiilikuva
Kreikka
Teksti
Helena Petäistö

Diplomatiassa kansalliset edut luovat näyttämön, mutta inhimilliset tunteet määräävät käsikirjoituksen, kiteytti muuan kokenut euroalueen diplomaatti.

Tämä tuli mieleeni, kun istuin Pariisissa pienen porukan lounaalla kreikkalaisen laivanvarustajan kanssa. Hän kertoi olevansa vaimonsa kautta sukua valtionvarainministeri Giánis Varoufákisille. Tuntemattomuudesta planeetanlaajuiseen maineeseen pongahtanut serkkupoika näkee kuulemma itsensä messiaana, jonka tehtävä on pelastaa ei vain Euroopan, vaan koko maailman talous!

Onko sitten ihme, ettei käsikirjoitus euroryhmässä ole tänä vuonna mennyt ollenkaan niin kuin piti? Varsinkin kun vastanäyttelijä, Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble, on jopa saksalaiseksi tiukimman lajin protestantin synkeä perikuva. Sellainenkin kokous ehdittiin Brysselissä nähdä, jossa kaksi päänäyttelijää eivät sopineet samaan saliin ennen kuin paperia oli juoksutettu heidän välillään toista tuntia.

 

Kreikkalaisessa hullunmyllyssä on inhimillisiä tunteita koeteltu poikkeuksellisen vahvasti valtioiden välillä. Kun pitkiä päiviä raatava EU-komissio pyysi Kreikalta tarkennettua ehdotusta seuraavaksi päiväksi, nähtiin Kreikan valtuuskunta viettämässä aikaa Brysselin hienon Sablonin alueen terassien ja antiikkiliikkeiden seassa.