Informaatiosota kiihtyy – Venäjä vahvistaa itsestään kuvaa, jonka se väittää meidän luoneen

Miksi virkamiehet haluavat tietää ulkomaisten kirjeenvaihtajien lasten nimet ja iät, ihmettelee Anna-Lena Laurén.

Profiilikuva
informaatiosota
Teksti
Anna-Lena Laurén

Venäjän ulkoasiainministeriö lähetti meille ulkomaisille kirjeenvaihtajille kyselyn. Tiedusteltiin etunimeä, sukunimeä, osoitetta, passin numeroa, akkreditoinnin numeroa ja kansalaisuutta. Ei mitään uutta tai paheksuttavaa, vaikka nämä tiedot ministeriöllä pitäisi jo olla, sillä ne kysytään vuosittain akkreditoinnin uusimisen yhteydessä.

Enemmän ihmetyttivät kysymykset Facebook- ja Twitter-osoitteistamme, siviilisäädystämme ja mahdollisista alle 18-vuotiaista lapsistamme. Heidän nimensä, ikänsä ja syntymäpaikkansa kysyttiin.

Vuosien varrella olen saanut tottua kaikenlaiseen tietojen keräilyyn. Nykyään monessa Moskovan pankissa ei voi edes vaihtaa rahaa ilman passia, viisumia, maahantulokorttia ja rekisteröintiä. Mutta lapsestani ei ole aikaisemmin kysytty.

Venäläinen virkamieskoneisto kerää siis tietoa asioista, jotka joko ovat heillä jo tiedossa tai tietoyhteiskunnassa niin helppo löytää, että niitä voi jo pitää yleisenä tietona. Se ihmetyttää.

Kyse ei ole siitä, onko agenda tässä hyvä vai paha. Vaan siitä, että toimintatapa vahvistaa Kremlin jo ennestään huonoa imagoa.