Arktiselle alueelle kestävän kehityksen pelisäännöt

Puheenvuoro: Taloudelle on määriteltävä Jäämerellä kestävät pelisäännöt ennen kuin ympäristölle tapahtuu peruuttamatonta vahinkoa, kirjoittavat Liisa Rohweder ja Lotta Manninen.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Liisa Rohweder Lotta Manninen
Suomen Kuvalehti

Ilmaston lämpeneminen sulattaa arktista merijäätä ennennäkemättömällä vauhdilla. Aiemmin saavuttamattomat merialueet avautuvat liiketoiminnalle, mikä houkuttelee uusia toimijoita. Arktisen Jäämeren keskeisin tulevaisuuden kysymys on, pystytäänkö herkän ympäristön asettamat reunaehdot ja jatkuvasti kasvavat taloudelliset intressit sovittamaan yhteen.

Guggenheim Partners on arvioinut, että lähivuosikymmeninä arktisen alueen kehittämiseen investoidaan jopa triljoona dollaria. Suurimmat investoinnit kohdistuvat infrastruktuuriin, joka tukee jäistä vapautuvan meren taloudellista käyttöä: merenkulkua, kalastusta, turismia ja kaivannaisteollisuutta.

Kiina kytki pohjoisen merireitin viralliseksi osaksi Silkkitie-hanketta kesäkuussa 2017. Suomi puolestaan linjasi äskettäin, että Jäämeren junaradan rakentamista Rovaniemen ja Norjan Kirkkoniemen välille aletaan selvittää. Jäämeren tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet ovat valtavat, mutta niin ovat myös ympäristöriskit.