Hyviä uutisia

On kihelmöivää vertailla, millainen maailma olisi voinut olla, jos ennusteet olisivat toteutuneet.

Profiilikuva
The Economist
Teksti
Silja Lanas Cavada
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Talousaikakauslehti The Economist ilahduttaa meitä joka vuosi erikoisjulkaisulla, johon se kokoaa tulevan vuoden tärkeimpiä uutistapahtumia.

Rakastan tätä opusta. Se toimii uutisnälkäisille pienenä Raamattuna tai navigaattorina kauhoessa olennaisia asioita maailman tapahtumien sekamelskasta.

Ja mikä parasta, edes The Economist ei aina osu analyyseissään oikeaan. Mitä The World in 2013 -julkaisu ei sitten kyennyt viime vuodelta ennakoimaan?

Esimerkiksi sitä, että paavi eroaa, Yhdysvallat ajautuu hallinnon sulkuun, Al Qaida iskee ostoskeskukseen Nairobissa tai armeija kaappaa vallan Egyptissä.

Kaikkea muuta tärkeää se kyllä tiesi.

 

Tämän vuoden uutisvuosi näyttää The World in 2014 –julkaisun mukaan vähintäänkin jännittävältä.

It’s showtime”, lehti tiivistää vuoden tunnelmat.

Edessä on suma näyttäviä urheilutapahtumia Sotšin kalliista talviolympialaisista (helmikuu) jalkapallon MM-kisoihin Brasiliassa (kesäkuu).

Mullistavia vaaleja, jotka koskevat 40 prosenttia maailman väestöstä. Intiassa, jossa on 800 miljoonaa äänioikeutettua, pidetään maailman suurimmat vaalit (toukokuu). Jopa eurovaaleihin (toukokuu) voi tarttua sähköä, jos euroskeptikot kohentavat asemiaan. Britanniassa skotit äänestävät itsenäisyydestä (syyskuu): The Economistin mukaan EI. Mutta jos he äänestävätkin puolesta, seuraavatko Katalonia ja Quebec perässä?

Mitä tapahtuu Afganistanissa? Siellä äänestetään presidentistä (huhtikuu). USA vetää vihdoin joukkonsa maasta (joulukuu) ja maa horjahtelee kohti vakautta, The Economist uskoo.

Entä miten makaa maailmantalous? Talous kasvaa Yhdysvalloissa, Japanissa, jopa Euroopassa.

Paljon hyviä uutisia siis.

 

Vuoden lopussa on kihelmöivää vertailla, millainen maailma olisi voinut olla, jos The Economistin ennusteet olisivat toteutuneet, ja millainen se todellisuudessa oli.

Kumpi oli lopulta parempi vaihtoehto?

Lehti antaa itselleen joka vuosi julkisen tuomion. Se kertoo, missä se osui oikeaan, missä astui harhaan.

Kuinka moni tiedotusväline myöntää avoimesti olleensa joskus myös väärässä? Malja sille!