Matkustus sitoo Eurooppaan

Ukrainan EU-alueelle saama viisumivapaus on karsinut korruptiota.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Sofi Oksanen
Suomen Kuvalehti

Kun ukrainalaiset saivat viime vuonna viisumivapauden Euroopan unionin alueelle, presidentti Petro Porošenko siteerasi asian kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa kirjailija Mihail Lermontovin runoa, jossa jätetään hyvästit orjien ja herrojen Venäjälle. Presidentti totesi viisumivapauden merkitsevän lopullista eroa Venäjän imperiumista. Satavuotisjuhliaan viettävälle Virolle tämä matkustusvapaus suotiin jo 21 vuotta sitten. Myös Virolle se tarkoitti irtiottoa mainitun naapurin otteesta.

Presidentin puheen sisältö avautuu paremmin, kun ajattelee sitä, kuinka hankalaa ukrainalaisen matkustaminen länteen oli – semminkin kun Venäjälle reissaamiseen ei tarvittu viisumia eikä edes ulkomaanpassia. Vastaavasti venäläisten matkailu Ukrainaan oli yhtä vaivatonta, pelkkä kotimaanpassi riitti. Siksi viisumivapaus oli välttämätön, jos maan halutaan pysyvän lähellä EU:ta.

 

Nordic Travel -matkatoimiston johtaja Igor Kucher on vuosien ajan vienyt niin suomalaisia Ukrainaan kuin ukrainalaisia Skandinaviaan. Viisumirumban loppuminen teki hänen ja monen muun yksityisyrittäjän elämästä helpompaa ja matkustamisesta tavallisille kansalaisille halvempaa ja saavutettavampaa.