Hyvä talousuutinen, anteeksi

Kriisitietoisuus on nyt suorastaan ennätyslukemissa.

Profiilikuva
metalliteollisuus
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Aloitetaan Turusta. Siellä Meyerin Suomen-telakalla alkaa olla ongelma: lisää tilauksia ei voida ottaa, koska telakka on täystyöllistetty ainakin vuoteen 2020 asti. Heinäkuussa saksalainen laivayhtiö tilasi kaksi risteilylaivaa, kesäkuussa tehtiin miljardikaupat Yhdysvaltoihin kahdesta 6 600 matkustajan jättiläisristeilijästä.

Vielä noin puolitoista vuotta sitten Turun telakkaa pidettiin konkurssikypsänä.

Sitten pari pienempää uutista: Sonera aikoo käyttää 150 miljoonaa euroa uuden palvelinkeskuksen rakentamiseen, keskus työllistää satoja ihmisiä. Raaheen suunnitellaan 200 miljoonan euron vanadiinitehdasta, joka tarjoaa töitä yli sadalle ihmiselle.

Ja kokeillaan vielä yhtä: Suomi on edelleen erittäin kevyesti velkaantunut EU-maa. Valtion velka suhteutettuna talouden kokoon on huomattavasti euromaiden keskiarvoa pienempi, esimerkiksi Saksa on velkaisempi kuin Suomi.

Velka ei ole ongelma, koska Suomi maksoi lainoja ahkerasti pois talouden hyvinä vuosina. Ne päättyivät 2008. Sen jälkeen ei pitkää vahvan kasvun jaksoa ole Suomessa nähty, jaossa on ollut lähinnä nihkeää nollakasvua. Velkataakka on kuitenkin edelleen kevyt, ei hätää.