Hullunmylly Galliassa: Puolet ranskalaisista ei usko demokratiaan, 12 prosenttia toivoo armeijaa johtoon

KOLUMNI: Ranskan presidentinvaalit muistuttavat saippuaoopperaa, kirjoittaa Helena Petäistö.

Olen saanut seurata Ranskan vaaleja vuodesta 1981, mutta koskaan en ole tällaista hullunmyllyä nähnyt! Maassa on länsimaiden vahvin presidentti-instituutio, joten ei ihme, että presidentinvaalit herättävät gallialaisissa sellaista intohimoa, jonka vahvuutta on vaikea ulkopuolella edes kuvitella.

Saippuaoopperan juoni on niin monimutkainen, ettei käsikirjoitus kelpaisi minnekään, ja vauhti niin hirveä, että jokainen kolumniteksti vanhenee parissa päivässä.

Ranska kopioi lähes monarkkisen presidentinviran Suomen entisestä perustuslaista. Neljännen tasavallan huojuvaan järjestelmään kyllästynyt presidentti Charles de Gaulle kävi henkilökohtaista kirjeenvaihtoa Urho Kekkosen kanssa ja hoksasi, että Suomesta löytyy hänelle sopiva vahvan vallan antava perustuslaki. Se toimi aikansa rauhattoman kansan aisoissa pitämiseksi. Nyt järjestelmä on kriisissä.

 

Tammikuussa julkaistu vuotuinen tutkimus Baromètre de la confiance politique kertoo, että puolet ranskalaisista haluaa yhä maalleen vahvan johtajan. Mutta tutkimus paljastaa myös, että sama puolikas ei enää usko demokratiaan, ja että 12 prosenttia toivoo jopa, että armeija johtaisi maata! Kaiken kaikkiaan 75 % ranskalaisista ei luota enää valtioon, 86 % ei luota poliittisiin puolueisiin eikä 71 % ay-liikkkeisiin.