Herää Suomi, maailma karkaa

Pienen maan on oltava suuria ketterämpi. Tulevaisuutta ei saa pelätä, kirjoittaa Mika Aaltola.

Profiilikuva
Mika Aaltola
Teksti
Mika Aaltola

Tila on yhä enemmän toiminnan määrittämää, niin on myös kansainvälisessä politiikassa. Opetin 2000-luvun alussa Tampereen yliopistossa. Työhuoneeni oli yliopistokäyttöön remontoidussa vanhassa Attilan kenkätehtaassa. Neljän metrin huonekorkeus ja jyhkeät seinät loivat tunnelmaa ylellisestä rauhasta.

Yliopisto päätti kuitenkin siirtää laitoksen uuteen rakennukseen. Kuten arvata saattoi, muuttoa kohtaan syntyi vastarintaa. Moni oli kiintynyt vanhaan rakennukseen. Huokuttimena uuden hyväksymiselle käytettiin väitettä, että vaikka uudet työhuoneet olivat tilaltaan pienempiä, niin niiden käytettävyys oli parempi, joten tavallaan myös neliöitä oli enemmän.

Globaali maailmanjärjestelmä on suunniteltu monikäyttöiseksi. Sen modulaarinen rakenne mahdollistaa verkostoja. Toiminnallista tilaa on enemmän kuin aikaisemmin. Ihmiset, tavarat ja bitit liikkuvat. Ongelmana on kuitenkin tämän järjestelmän monimutkaisuus ja vaikeaselkoisuus. Demokraattinen päätöksenteko vaikeutuu tai irtautuu todellisuudesta, kun kansalaiset ja jopa päätöksentekijät ovat yhä enemmän kuutamolla. Heiltä puuttuu välineitä ja kielikuvia maailman ymmärtämiseen.

Euroopan maiden siirtyminen kansallisvaluutoista euroon myytiin samaan tapaan kuin yliopistossa muutto jyhkeästä Attilan kenkätehtaasta. Euro toi lisää mahdollisuuksia ja ennustettavuutta. Toistaan seuranneiden devalvaatioiden ajan epävarmuudet poistuivat. Ansaintalogiikka virtaviivastui.

Parhaillaan käynnissä olevan Kreikan eurodraaman käänteet ovat tavattoman vaikeaselkoisia. Niitä käsiteltäessä onkin palattu vanhoihin metaforiin, joiden taustalla ovat 1900-luvun alun ideologiat. On laiskoja ja huijaavia kreikkalaisia. Jämäköitä saksalaisia. Riistoluokka ajamassa kreikkalaisia kuilun partaalle pankkien rikastuessa. On taannuttu käyttämään vanhoja mutta tuttuja myyttejä sen sijaan, että opittaisiin uuden maailman kielikuvia.