Koirien vallankumous

Pakina: "Koirakondomit eivät tunnu uskottavalta vaihtoehdolta", kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Keskellä kauneinta kesää Suomea järkytti kylmäävä uutinen: maassamme syntyy pian enemmän koiria kuin ihmisiä. Vielä viime vuonna syntyi ihmispentuja noin 1 800 enemmän kuin koiravauvoja, mutta ero pienenee koko ajan. Tällä hetkellä hauvelit saattavat jo olla enemmistönä, koska ne ovat monen mielestä helpompia ja pörröisempiä kuin ihmislapset. Koiria sanotaan yleisesti ihmisen parhaiksi ystäviksi, ihmislapsia ei koskaan. Tilastollisesti koirilla on myös se etu, että niitä syntyy yleensä monta kerralla, kun taas ihmisiä tulee useimmiten yksitellen.

Vähäisestä syntyvyydestä on oltu huolissaan jo suurista nälkävuosista alkaen, ja sitä on yritetty elvyttää monin keinoin. Demaripomo Antti Rinne komensi pari vuotta sitten kansalaisia synnytystalkoisiin, mutta sai vain haukut niskaansa. Jos hän nyt uusisi patistelunsa, tulos tuskin olisi parempi, vaikka hänestä on tullut pääministeri.

”Ei kansa käskien kasva eikä väki väkisellä”, sanottiin jo ennen vanhaan Kutemajärvellä.

Koska lasten lisääminen näyttää näin vaikealta, on tätä noloa ongelmaa lähestyttävä toisesta suunnasta, koirien näkökulmasta. Sillä puolella on käytössä muutamia keinoja, joita ihmisiin ei voida soveltaa, esimerkiksi rodunjalostus. Jos keskitytään jalostamaan mahdollisimman rumia, takkuisia ja aggressiivisia koirarotuja, niiden suosio ja pentutehtailu varmaan vähenee.