Uusi sote

Sotesta sopimisen ei pitäisi olla mahdotonta vielä kuluvan vuosisadan aikana.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Suomen hallitus joutui eroamaan, koska soteuudistusta ei lopulta ymmärtänyt enää kukaan muu kuin Ylen toimittaja Tiina Merikanto ja hänkin luultavasti väärin. Jotta tulevan hallituksen ei tarvitsisi aloittaa kaikkea aivan alusta, olemme puristaneet soten tähänastiset tapahtumat lyhyeksi tiivisteeksi, johon tarvitsee lisätä vain verta, hikeä ja kyyneleitä, kun asian kehittelyä aikanaan jatketaan.

Tiiviste on tehty hyväksi havaitulla Google-kaulimella, eli käännöskoneella, jolla sama teksti käännetään ja kaulitaan eri kielten välillä niin moneen kertaan, että saadaan tyydyttävä tulos. Lähtö- ja päätöskieli on suomi, ja käännöksissä olemme käyttäneet muita Suomessa yleisimmin käytettyjä kieliä. Käännösketjumme oli siis suomi–ruotsi–venäjä–viro–arabia–somali–englanti–kurdi–kiina–swahili–persia–suomi. Tästä valinnasta on se etu, että samalla vaivalla saamme sotesta omakieliset versiot myös suurimmalle osalle maahanmuuttajista. Asian laadun takia olemme käyttäneet lisäksi myös täyttä hepreaa.

Lähtöteksti eli soten lyhyt määritelmä vuodelta 2011 katosi valitettavasti käännösprosessin aikana, mutta eihän sillä ole väliä, koska nyt ei todellakaan aloiteta nollapisteestä vaan siitä, mihin useiden hallitusten, satojen kansanedustajien ja tuhansien asiantuntijoiden peräänantamaton työskentely on vuosien mittaan johtanut. Ja se tulos on Google-kaulimen jäljiltä seuraavanlainen:

”Asevoimat uudistuksen ja tällainen terveyden parempi, kuten patentit palvelut ja nurkkakuntainen hyödyllisyys ja lääkärit hallinnassa paikoista 18, odotetaan rakentaa kokonaisuus. Samaan aikaan toinen joukkue teki ilmainen, yksityiset yritykset tai järjestöt.”