Suomen jäsenyys olisi Natolle ”valtava etu” – pohjoismainen ratkaisu edistäisi Pohjois-Euroopan vakautta

Suomen jäsenyys olisi Natolle "valtava etu" - pohjoismainen ratkaisu edistäisi Pohjois-Euroopan vakautta, väittää Kari Rajamäki.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

Pohjoismainen ratkaisu edistäisi Pohjois-Euroopan vakautta

Presidentti Sauli Niinistön tärkeään haastatteluun (SK 17/2022) liittyy muutama havainto.

Nato-jäsenyyden vaikutuksissa ei ole mitään yllättävää. Ratkaisun vaikutuksia kansalliseen turvallisuuteen on voimakkaassa mediamuokkauksessa pelkistetty kahteen vaihtoehtoon. Presidentin viittaukset EU:n, Naton ja USA:n keskinäisiin muutoksiin korostavat pohjoismaisen ratkaisun merkitystä Pohjois-Euroopan vakaudelle.

Suomen koulutetuista ja vahvoista asevoimista ollaan kiinnostuneita Viroa myöten. Oliko hävittäjähankinnan mitoituksessa tämä jo otettu huomioon ja onko kustannusten jaosta sovittu? Naton kannan tuo rehellisesti esille Christoph Heusgen: ”Teidän saaminen Natoon olisi meille valtava etu.”

Suomen itärajan hyvää toimivuutta vahvistettiin sisäministerineuvotteluissa 2005. Rajat ylittävän laittoman maahanmuuton, järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjuntaa koskevaa sopimusta Venäjä on noudattanut hyvin. Presidentti korosti oikein toimivan ja turvallisen rajakulttuurin merkitystä. 

Kari Rajamäki