
Unionin laajeneminen ontuu
Albania ja Pohjois-Makedonia eivät päässeet aloittamaan EU-jäsenyysneuvotteluja. Balkanilla voimistuu nyt Kiinan, Venäjän ja Turkin vaikutus.
Uusien jäsenten mukaan tuleminen on alusta alkaen pitänyt Euroopan unionia liikkeessä. EU muuttuu sen mukaan, mitkä sen jäsenet ovat. Kun uusia hakijoita tulee ovelle, unioni joutuu pohtimaan, millainen se on ja mitä uusilta jäseniltä edellytetään.
Ainakin näennäisesti laajeneminen on hallittu prosessi, jossa hakijoita arvioidaan objektiivisin kriteerein. Pitkällisillä neuvotteluilla pyritään varmistamaan, että uusi jäsen sopii mukaan eikä aiheuta vanhoille yllätyksiä – eikä jäsenyys toisaalta käy sille ylivoimaiseksi.
Politiikka ja vanhojen jäsenmaiden näkemykset ovat ohjanneet laajentumista. Viimeksi Kreikka piti Pohjois-Makedonian ehdokkuuden edellytyksenä sitä, että maa vaihtaa nimeään.
EU:n lokakuisessa huippukokouksessa päätös Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta jäi lopulta tekemättä. Enemmistö jäsenmaista oli ollut sillä kannalla, että neuvottelut voitaisiin aloittaa. Erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macron vastusti tätä kuitenkin voimallisesti, eikä päätöstä tullut.