Etelä-Afrikkaa uhkaa korruptio

Etelä-Afrikan poliitikot koettelevat kansan kärsivällisyyttä: korruptio uhkaa. Ensi viikon vaaleissa ei tule muutosta.

Profiilikuva
ANC
Teksti
Suomen Kuvalehti

Etelä-Afrikan parlamenttivaalit eivät ole kovin tärkeä tapahtuma verrattuna turmeltuneen playboyn edesottamuksiin: maan media on välittänyt katkeamattomana virtana kuvia, puheita ja varsinkin tunteita Oscar Pistoriuksen oikeudenkäynnistä, jossa vammaisurheilun supertähteä syytetään tyttöystävänsä tappamisesta. Tapaus on tärkeä oikeusjärjestelmän uskottavuuden kannalta, mutta se peittää alleen yhteiskunnan isot kysymykset.

Slummien peltihökkelit ovat samanlaiset kuin apartheidin aikana monissa Etelä-Afrikan suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Kapkaupungin 3,5-miljoonaisesta väestöstä lähes puolet elää yhä slummissa. Rotusorron vuosina musta köyhälistö elätti toivoa: kerran valta vaihtuu ja koittaa parempi aika. Nyt vallan vaihdoksesta on jo kaksi vuosikymmentä – ja slummit pysyvät, vaikka vapautusliike ANC, nykyinen valtapuolue, on ollut kaikki nämä vuodet vallassa.

 

vapautusliike on pettänyt kannattajansa – vai onko: gallupit veikkaavat ANC:n voittavan myös ensi keskiviikkona 7.5. parlamenttivaalit. Voitto takaa myös presidentti Jacob Zuman, 72, vallan jatkumisen. Kansan kärsivällisyyttä koetellaan: Zuman amfiteatteri ja uima-allas kustannettiin valtion varoilla turvallisuusinvestointeina tämän maaseutuasuntoon. Kohtuuttomuuksista, kuten 22,4 miljoonan dollarin kotiremontista, on puhuttu mediassa. Pitkä valtakausi on ollut tuhoisa ANC:lle, mikä on havaittavissa presidentti Zuman ja hänen lähipiirinsä liepeillä liikkuvista korruptioepäilyistä.

Valkoiset, värilliset ja intialaiset tukevat uusia poliittisia liikkeitä, joiden kannatus on edelleen pientä. ANC:n aikana slummeihin on ehkä saatu sähköä ja vettä, koulutuskin lisääntyy, mutta kansalaisten odotettu elinikä on laskenut puolueen valta-aikana 6,5 vuotta ja on nyt 53 vuotta. Silti ANC voittaa taas.