Uusi pääkaupunki

Pakina: Pessimistinen Puolanka olisi oivallinen ankean ajan pääkaupunki, Jukka Ukkola kirjoittaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Nyt kun Uusimaa on eristetty varsinaisesta valtakunnasta, myös Helsinki on jäänyt useimpien suomalaisten ulottumattomiin. Siksi on aika pohtia, minne Suur-Suomen pääkaupunki pitäisi sijoittaa. Helsinki toki voi jäädä Vähä-Suomen maakuntakeskukseksi, kunhan lopetetaan puhuminen pääkaupunkiseudusta ja otetaan tilalle esimerkiksi ilmaus seutukuntaseutu.

Internetin äänestyksissä eniten suosiota uudeksi pääkaupungiksi näyttävät saaneen Turku ja Tampere, jotka ovat paikkakuntia eteläisessä Suomessa, Turku jopa entinen pääkaupunki.

Kumpi tahansa niistä olisi kuitenkin vain väliaikaisratkaisu, sillä niissä on samoja perusvikoja kuin Helsingissä. Ne eivät ole lähelläkään valtakunnan keskusta, ja molempia uhkaa koronaepidemia, jonka takia Helsinki joutui paitsioon.

Maalaisjärjellä ajatellen uusi pääkaupunki sopii parhaiten Puolangalle. Siellä sijaitsee Manner-Suomen keskipiste, ja kunta kuuluu Kainuuseen, koronasta parhaimmin selvinneeseen maakuntaan. Lisäksi Puolanka on maailmankuulu pessimismin keskus, ja juuri sellainen tähän ankeaan aikaan sopii.