Mätäkuu takaisin!

Pakina: Tarvitsemme mätäkuun takaisin, Jukka Ukkola kirjoittaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Nyt eletään keskellä mätäkuuta, mutta eipä sitä allakasta näe, sillä se poistettiin sieltä vuonna 1996. Se oli suuri virhe. Mätäkuu on perinteisesti ollut ajanjakso, jolloin on sattunut erittäin kummallisia asioita ja julkaistu erittäin kummallisia uutisia, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa.

Mutta mitä tapahtui, kun mätäkuu poistettiin kalenterista? Omituisille tapahtumille ja narraamiselle jäi vain aprillipäivä. Yksi päivä ei voi millään riittää kaikelle höntäntöörälle, joka vuoden mittaan odottaa julkituloaan.

Kun ei mätäkuuta enää ole, ei ole omaa ajanjaksoa Ruokolahden leijonille, kolmipäisille vasikoille, kurkkudirektiiveille eikä edes ihmisten ulokkeita näykkiville hauille. Tämä on johtanut siihen, että valheuutisia, humpuukia, poliitikkojen puheita ja EU:n päätöksiä julkistetaan milloin tahansa, ympäri vuoden, ilman minkäänlaista keskittämistä.

Siitä puolestaan seuraa se, että faktat ja fiktiot menevät sikin sokin sekaisin suuren yleisön mielessä. Ei kukaan enää tiedä, milloin hänelle valehdellaan ja milloin ei, kun mätäkuuta ei ole.