Ekonomisti naapurin tontilla

Eliittikoulusta ei ole sanottavaa hyötyä. Tämä ja monta muuta kiinnostavaa tutkimustulosta saadaan, kun taloustieteilijä pistää lusikkansa toisen tieteenalan soppaan.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Roope Uusitalo
Suomen Kuvalehti

Tutkimuksen tulos oli selvä: varhaiskasvatukseen osallistuminen, eli käytännössä päivähoito vähentää leikki-ikäisillä neurologisissa testeissä ilmeneviä kehitysongelmia.

Toukokuun lopussa julkaistu tutkimus sai heti kovaa kritiikkiä – ehkä osin siksi, että kumpikaan kirjoittajista ei ole psykologi tai varhaiskasvatuspedagogi. Molemmat ovat taloustieteilijöitä, tutkimuksen tekivät Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Kristiina Huttunen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen.

Lista taloustieteen viimeaikaisista harharetkistä naapuritieteiden alueella on pitkä. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kunnan menot ovat sitä suurempia, mitä enemmän kunnanvaltuustossa istuu kunnan työntekijöitä. Tutkimuksen teki joukko taloustieteilijöitä, jotka tosin julkaisivat tuloksensa yhdessä politiikantutkijoiden ykköslehdistä, The American Political Science Review’ssä.

Toisen taloustieteilijäryhmän mukaan eliittikouluista ei ole sanottavaa hyötyä. Lähtötason kontrolloimisen jälkeen ei ylioppilaskirjoitusten tuloksissa ole merkittävää eroa eliittikoulujen ja ”tavallisten” lukioiden välillä.