Anteeksi

Pakina: Häpeän asiantuntemattomia raapustuksiani. Ne edustivat taiteellisessa tuotannossani totuutta edeltävää aikaa, Jukka Ukkola kirjoittaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Vuonna 1954 kirjoitin kansakoulun poikien huussin seinään näin: ”Rinteen Antti on paksa.” Käytän nyt hänestä keksittyä nimeä, koska en enää halua ketään loukata. On täysin sattumaa, että nykyisellä pääministerillä on sama nimi – kysymys ei tietenkään ole samasta henkilöstä, koska toinen on keksitty, toinen ei. Oikea Antti Rinne ei ollut syntynytkään vuonna 1954, joten hän ei millään voinut siihen aikaan olla paksa.

Tuon tyyppinen kirjoittelu oli silloin yleistä huussien seinillä, koska somea ei ollut vielä keksitty. Ei siitä yleensä pahasti loukkaannuttu. Tuokin ”Antti Rinne” veti minua turpiin koulun pihalla, ja asia oli sillä selvä. Myöhemmin ymmärsin, että eihän noin saa kirjoittaa kenestäkään – ei olisi silloinkaan saanut. Siksi pyydän mitä nöyrimmästi anteeksi kaikilta paksoilta, joita olen loukannut.

Samalla pyydän anteeksi niiltä kirkkoveneiltä, hämähäkeiltä ja muilta luontokappaleilta, joita tulin raapustaneeksi samaiseen seinään ja pulpettiini. Häpeän asiantuntemattomia raapustuksiani, sillä olen joutunut havaitsemaan, että ne edustivat taiteellisessa tuotannossani totuutta edeltävää aikaa.

Vartuttuani sain kirjoitella yhä arvokkaammille alustoille, mutta edelleen väärin. Varsinkin poliitikoista tuli sanottua vaikka mitä. Jopa presidenttiämme nimitin Urkiksi, ikään kuin olisin ollut hyväkin kaveri hänen kanssaan. Anteeksi niistä.