Tuhoisia ajatuksia
Kolumni: Halu suojautua vääränlaisilta näkemyksiltä voi mennä pitkälle.
Egyptiläinen tv-kanava Alhadath Alyoum esitti helmikuussa Mohammad Hashemin haastattelun. Hashem kertoi olevansa ateisti. Hän sanoi, että alkuräjähdyksestä on enemmän todisteita kuin jumalasta ja ettei uskonto ole moraalin edellytys.
Juuri muuta hän ei saanut sanoa. Toimittaja Mahmoud Abd Al-Halim alkoi nykytermein sanottuna ”kehystää” haastateltavan puheita:
”Kiellät jumalan olemassaolon, hylkäät uskonnon ja periaatteet!”
”Olet sekava ja epäluotettava!”
”Et voi olla enää ohjelmassa, koska ajatuksesi ovat sopimattomia.”
”Emme voi edistää tuhoisia ajatuksia.”
Toimittaja katsoi kameraan: ”Pyydän katsojiltamme anteeksi, että meillä on tällainen egyptiläinen ohjelmassamme.”
Myös Vihreän Langan päätoimittajan olisi ilmeisesti pitänyt pyytää anteeksi. Maaliskuussa lehdessä oli juttu otsikolla ”Vuoteni konservatiivina”. Siinä toimittaja yrittää ymmärtää konservatiivista ajattelua.
Twitter-käyttäjä Sanni Laiho pettyi: ”Oon pettynyt siihen, et Vihreä Lanka julkaisi jutun, joka vaan vahvistaa ’kauheaa kun kuplassa eläminen on niin haitallista’ -narratiivia ja antaa tilaa konservatiivien arvoille.”
Vihreä nuori Brigita Krasniqi oudoksui: ”Tuntuu vaan oudolta, että samaan aikaan keskustellaan siitä, että ei tulisi antaa rasistiselle diskurssille tilaa mediassa ja sitten itse tehdään niin.”
Laiho ja Krasniqi tuntuvat ajattelevan, että media ei saa antaa tilaa vääränlaisille näkemyksille.
Samaa mieltä näyttää olevan Veikka Lahtinen, ”somen päivystävä moraalipäällikkö”, josta oli maaliskuun Image-lehdessä iso henkilöjuttu.
Blogissaan Lahtinen arvosteli Maria Veitolaa, joka oli ohjelmassaan vieraillut Laura Huhtasaaren kotona. ”On tärkeä kysymys, millaisia näkemyksiä pidetään hyväksyttävinä ja televisiokelpoisina.”
Egyptissä televisiokelvotonta on ateismi, Suomessa ilmeisesti konservatiivisuus.
Usa:ssa halu suojautua ”tuhoisilta ajatuksilta” on mennyt tviittailua ja bloggailua pidemmälle. Brookings-instituutin kyselyn mukaan puolet amerikkalaisopiskelijoista hyväksyy kiistanalaisen luennoitsijan vaientamisen buuaamalla. Jos buuaaminen ei riitä, joka viides hyväksyy väkivallan.
Tämä oli ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä
Tilaa Suomen Kuvalehti ja hanki luettavaksi koko sisältö ja arkisto
Tilaa