Darrasena rattiin

Profiilikuva
Cheek
Teksti
Susan Heikkinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Rumbaa ei ole totuttu pitämään aivan eturivin yhteiskunnallisena julkaisuna, mutta sinne se nyt pyrkii.

Räppiä taas on totuttu pitämään nimenomaan yhteiskunnallisena musiikkina, mutta sitä se ei enää ole. Niin antaa ainakin ymmärtää rap-artisti Jare Tiihonen, Cheek.

Se, että viihdetähti tanssittaa mediaa, ei ole närkästyttävää vaan hilpeää. Onhan ihan hupaisaa, että tähti taustajoukkoineen kerää sankoin joukoin mediaa salaperäiseen tiedotustilaisuuteen Kämp-hotelliin, ja kakaisee siellä jäykästi kolmeen sanaan mahtuvan viestinsä: aion pitää stadionkonsertin. Komedian käsikirjoitus kertoi tosin enemmän mediasta kuin sen tanssittajasta.

 

Erikoisempi juonne tilaisuudessa oli se, että Rumba-lehden edustajaa Oskari Onnista ei päästetty tilaisuuteen. Onninen on epäillyt, että henkilökohtaisen porttikiellon syy on kriittisessä levyarviossa (Rumba 10/13). Tiihonen itse kommentoi, ettei halunnut tilaisuuteen ”negatiivista energiaa” (Iltalehti 19.11.).

Negatiivinen energia jäi määrittelemättä. Mahdollinen kriittinen, julkinen kysymys? Artistin ja toimittajan arvomaailmojen välisen varauksen hallitsematon, nolosti julkinen purkautuminen?

Onnisen levyarvio keskittyi sanoituksiin. ”Lyriikat antavat tekijästään sivistyssanalla sanoen infantiilin kuvan… Jarelle ja hänen faneilleen tiedoksi, että infantiili tarkoittaa lapsellista”, hän kirjoitti, ja määritteli Tiihosen yhden tähden muusikoksi.

 

Niin, se kriittinen kysymys.

Jos musiikki vie yleisön mukanaan ja luo vahvoja tunnetiloja, saa huutamaan kertosäettä ja nytkymään, ei kukaan tanssilattialla mieti sanoitusten infantiiliuden tai oikeistolaisuuden astetta.

Mutta eräitä Cheekin riimejä tämä täti ei voi ymmärtää, vaikka kuinka löysäisi vannetta päässään.

Maanteiden kingi:

Kaikkensa antaneena darrasena hyppään rattiin,

taas oli siistii normi fiilis ryyppää tappiin.

Vähän uuvuttais ja sunnuntaina tajuu vasta,

vaik olo vetelä on, edessä on paluumatka.

Ajatko useinkin kännissä tai krapulassa, Jare Tiihonen?