Dagestanissa politiikka on vaarallista - Gubdenin kylässä pysytään hiljaa

Profiilikuva
Dagestan
Teksti
Susanna Niinivaara
Kirjoittaja on lehdistövirkamies Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Vihreärinteisten vuorten suojaamassa laaksossa Venäjään kuuluvassa Dagestanin tasavallassa sijaitsee Gubdenin kylä, jonka maine on sen kokoa suurempi.

Gubden tunnetaan ääri-islamilaisena kylänä, joka tarjoaa suojaa aseellista vastarintataistelua yhdessä muiden Pohjois-Kaukasian mujahedinien kanssa käyville miehille. Ei siis ihme, että kylän sisääntuloa vartioivat aseistetut poliisit tarkastavat kylään saapuvia.

Gubdenissa on totuttu turvallisuuspalveluiden erikoisoperaatioihin, puhdistuksiin. Yhteenotoissa on kuollut sotilaita, kapinallisia ja siviilejä. Kylästä on viety nuoria miehiä kapinallisina, eikä heitä ole koskaan palautettu.

Aamu oli kauniin aurinkoinen, kun muutama kuukausi sitten ajoimme Gubdeniiin.

Vanhus toivottaa tervetulleeksi, kehottaa kiertelemään suuressa talossa. Vieraalle halutaan tehdä selväksi, ettei mitään salattavaa ole. ”Kysy ihan mistä tahansa, mitä vain haluat tietää”, vanhus sanoo ja kutsuu teepöytään, ettei lounasta tarvitse nälissään odottaa.

Jutellaan kaikenlaista, tutustutaan tunnin verran. Sitten kysyn mujahedineista. ”On parempi, että sen enempää sinä kuin minäkään emme avaa tätä aihetta”, sanoo vanhus ystävällisesti ja päättäväisesti.

Keskustelu päättyy ennen kuin ehdin sanoa ääneen yhtään nimeä. Tulee selväksi, että juttelumme ei siirry Gubdenissa syntyneeseen Magomedali Vagaboviin.

Vagabov tunnetaan Pohjois-Kaukasian mujahedinien korkeimman johtajan Doku Umarovin luottomiehenä. Viranomaiset ovat nimenneet Vagabovin Moskovan metrossa itsemurhaiskun tehneen naisen salaiseksi puolisoksi.

Gubdenissa on totuttu epäilemään kylään saapuneita ja heidän motiivejaan. Siksi on parasta välttää vaaralliset sanat. Kertoa sen sijaan, että onneksi Neuvostoliitto hajosi, avasi rajat ja helpotti uskonnon harjoittamista. Tästä kylästä, kuten muualtakin Dagestanista, on lähdetty opiskelemaan Syyriaan islamilaiseen instituuttiin.

Ulkomailla pojista ei tehdä taistelijoita, vaan heitä opetetaan ymmärtämään islamia. Opista on apua, vaikka työskentelisi rekkakuskina, vanhus muistuttaa.
Kiitän vieraanvaraisuudesta ja jatkan valokuvaajan kanssa matkaa.

Gubdenin koraanikoulussa opiskelevat iltapäiväryhmän pojat. He ovat olleet aamulla tavallisessa koulussa oppimassa maallisia aineita. Nyt luetaan ääneen Koraania arabiaksi.

Koulun johtaja Muhammad Akram, 37, kertoo, että koraanikoululla ei saa korvata tavallista koulua. Molempien oppeja tarvitaan. Joskus käy kuitenkin niin, että lapset joutuvat maallisessa koulussa oikaisemaan opettajien tietoja. ”Opetetaanko Suomessakin sellaista teoriaa, että ihmiset ovat apinoiden jälkeläisiä?” Akram kysyy.

Evoluutioteoria on Akramin mielestä ääneen nauramisen arvoinen juttu. Sillä: Allah loi ihmisen. Sen pitäisi olla kaikille selvää. ”Jos ihminen olisi lähtöisin apinasta, niin miksi apinat eivät nyt synnytä ihmisiä”, Akram sanoo.

Johtajan mielestä islamia opiskelemalla on tärkeintä löytää vastaus kysymykseen ”Mistä ja mitä varten olen tullut?” Sen etsimiseen voi mennä koko elämä, mutta se kannattaa.

Islamin eri suunnista Akram ei innostu puhumaan. Se kuulostaa politiikalta ja politiikka on täällä päin vaarallista. Akram pitää oman teemansa yksinkertaisena: on vain yksi usko, yksi kirja, yksi Jumala.

Gubdenissa vaiettuja sanoja toistettiin ääneen Venäjällä ja maailmalla 21. elokuuta: Venäjä ilmoitti surmanneensa Magomedali Vagabovin Dagestanissa Gunibin kylässä. Viranomaiset kuvasivat surmaa käännekohdaksi taistelussa terrorismia vastaan.

Kun käännekohdasta oli kulunut vajaa kolme viikkoa, Pohjois-Ossetian pääkaupungin Vladikavkazin vilkkaalla torilla räjähti 9. syyskuuta. Iskun tekijän lisäksi ainakin 18 ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui.