Blogit: Showpainia ilman sensuuria

Verkko on monelle vihan punttisali. Näin kärjistää anonyymien kommentoijien temmellyskentän blogisti Jussi Lähde. Mutta tämä on vasta alkulämmittelyä. Löylyä on luvassa lisää, kun Lähde aloittaa Tuija Aallon ja Noora Shinglerin kera bloggaamisen ruotimisen printtimedian pilkunviilaajille.

Siinä missä kolumnisti on lehden juhlapuhuja, huutaa blogisti verkossa ohikulkevaan väkijoukkoon: Haloo, komppaako kukaan? Jos ei komppaa, ei synny blogiakaan, jossa keskustelun avauksen aikaansaama kommentointi täydentää irrallisen heiton kokonaisuudeksi.

Ryhdy portsariksi! Verkko mahdollistaa rajut otteet ja pahimmassa tapauksessa myös melkoiset ylilyönnit. Hyvällä blogilla on siis oltava vahtimestari, joka huolehtii pelisääntöjen noudattamisesta ja ohjaa pahimmat tapaukset tarvittaessa ulos virtuaalisesta ovesta haukkaamaan happea.

Haasta yleisösi! Ota ilo irti ja hae kiksit omaan kirjoittamiseen kasvottomien planeetalta: kysy, haasta, pohjusta, provosoi ja testaa.

Kaikkia ei tarvitse miellyttää. Omiakin tunteita voi laannuttaa seuraavaan päivään ennen kuin naputtelee jatkoa tarinalle, Noora Shingler toteaa.

Blogiteksti ei ole valmiiksi hiottu timantti, vaan parhaimmillaan keskeneräinen ja rispaantunut. Se ruokkii lukijaansa ja tarjoaa sille revittävää. Ja jos yleisön liekki ei leimahda, on taidokas tekstikin täysin turha.

Kakkua vai politiikkaa? Kun ammattikirjoittajat vielä arkailevat, oman kortensa sähköiseen kekoon kantavat poliittiset vaikuttajat ja mediakasvot misseistä meteorologeihin. Parhaiten blogiaallon harjalla pysyttelevät omaan aiheeseensa intohimoisesti suhtautuvat kirjoittajat. Mainetta, kunniaa, kannattavaa liiketoimintaa ja ennen kaikkea aktiivisia yhteisöjä ympärilleen luovat kotimaisella blogikentällä niin kakut, kauneus kuin politiikkakin.

Välitä myös videota. Blogimaailman parhaat paikat jaetaan jatkossa osallistuville ja intohimoisille visualisteille, joilla taidot ja tekniikka riittävät kuvittamaan tarinaa. Lisäpisteitä jaetaan uskottavuudesta, sujuvasta kielestä ja kehittyvästä sisällöstä.

On tärkeää myös osallistua oman blogin ulkopuolella ja kommentoida muiden blogistien tekstejä vastavuoroisesti, muistuttaa Tuija Aalto.

Onnistuessaan blogisti on kuin sorsien ruokkija Seurasaaressa. Jos yksi nokka löytää pullanpalan, lähtee antimista vinkki muillekin ja pidot ovat valmiit.

Tekstin pohjana käytetty paneelikeskustelu on osa Otavamedian digimediataidot -koulutusohjelmaa.

Otavamediassa on tänä syksynä alkanut Digimediataidot toimitustyössä -niminen valmennusohjelma. Ohjelman osallistujat kirjoittavat tässä blogissa median sähköisistä näkymistä.