Huokaistaan edes hetki

Kolumni: Kannattaisiko päättäjien pohtia uudistusten – toisen asteen maksuttomuuden ja lukion uusien opetussuunnitelmien – siirtämistä.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Tommi Kinnunen

’Anna minä hetkisen huokaisen”, tapasi isäni tuuskahtaa, kun juuri töistä päästyään me kakarat tahdoimme huomiota ja vaadimme leikkikaveriksi. Samaa taitavat toivoa etätöitä tekevät aikuiset auttaessaan kotona opiskelevia lapsiaan. Saattaa ajatus käydä opettajienkin mielessä, kun Wilma laulaa keskellä yötä merkiksi saapuneista, tarkistusta vaativista kotitehtävistä.

Etäopetukseen siirryttiin vuorokaudessa, eikä kaikkien digiosaaminen varmasti siinä ajassa saavuttanut oudon tilanteen vaatimaa tasoa. Opettajat tuskailevat myös sen kanssa, mitä materiaaleja harjoituksiin joka kodista voisi löytyä. Millä voisi tehdä demonstraatioita kemian tunnille ja mistä teettää kuvataiteen harjoituksen. Millä instrumenteilla hoitaa musiikintunnit ja mistä löytää lukemista äikkään, kun kirjastot on suljettu ja satoihin uusin e-kirjoihin ei ole kunnilla varaa.

Myös vanhempien hämmennys suuntautuu opettajiin. Lännen Median toimittaja tylytti lehden palstalla opettajaa liian vähäisestä työpanoksesta, ja jotkut huoltajat kertovat antavansa lapsensa nukkua puolillepäivin, koska päivärytmin kadottanutta nuorta on hankala saada ajoissa nukkumaan. Kuulostaa vanhemmista ehkä kätevältä, mutta teettää lisätyötä opettajalle, jonka täytyy selittää asiat jokaiselle poissaolijalle erikseen.