Anssi ja Kosonen avautuvat

Toimittaja kyselee tietenkin siitä, mistä olettaa lukijoidensa haluavan tietää.

Profiilikuva
Anssi Kela
Teksti
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Näyttelijä Krista Kosonen ja muusikko Anssi Kela avautuvat Journalisti-lehdessä mediakokemuksistaan. Kososta harmittaa, että hänen HS-kommenttinsa vaalituloksesta, joka ei edusta hänen Suomeansa, ymmärrettiin tahallaan väärin. Juttu oli hänen mukaansa pitkästä haastattelusta tehty tiivistys, jossa hänen sanomansa typistyi mustavalkoiseksi.

Kosonen ei tunnista itseään monistakaan häntä koskevista lehtijutuista. Hän sanoo vierastavansa tylsää ja yksipuolista naiskuvaa, joka syntyy pienistä sanavalinnoista ja vivahteista. Häntä häiritsee, jos ”Hirviniemi toteaa”, mutta ”Krista naurahtaa”.

Kelan mukaan media kaivaa hänen isänsä aina muutaman vuoden välein haudastaan. Viimeksi hän on ”avautunut isänsä traagisesta kuolemasta” Iltalehden kannessa huhtikuussa. Kelan mukaan hänellä ei ole mitään tarvetta avautua isänsä kuolemasta, mutta hän vastasi, kun toimittaja kysyi.

 

Kososen ja Kelan mediakritiikki kohdistuu siis tiivistämiseen, väärinkäsittämiseen sekä haastattelujen sävyihin ja näkökulmiin. Tämä ei oikeastaan poikkea mitenkään niistä kokemuksista, joita olen kuullut esimerkiksi tutkijoilta, lakimiehiltä ja lääkäreiltä pitäessäni heille mediakoulutuksia. Jokaiselle toimittajalle tekisi epäilemättä hyvää joutua joskus itsensä haastateltavaksi.