Ahneus, pelko ja kosto ovat aikamme suurimmat ongelmat

NÄKÖKULMA: Pidetään normaalina, että Yhdysvallat kostaa Venäjän vaalihakkeroinnin karkottamalla diplomaatteja, kirjoittaa Hanna Ojanen.

Profiilikuva
ahneus
Teksti
Hanna Ojanen
Suomen Kuvalehti

Kansainvälisten suhteiden ongelmista voi olla motaa mieltä. Sota, terrorismi ja köyhyys esimerkiksi ovat ilmeisen vaikeita ongelmia. Ongelmia ovat myös poliittisen tahdon ja luottamuksen puute – jos niitä ei niin usein puuttuisi, voitaisiin monet ongelmat ratkaista.

Kaikkein suurimpia ongelmia taitavat kuitenkin olla ahneus, pelko ja kosto. Näillä kolmella näyttäisi myös olevan paljon yhteistä. Niistä seuraa vain huonoa. Ne tuntuvat myös jollakin lailla sokaisevan ihmiset.

Pelottelu hiljentää ihmisen, ja siksi pelolla on tehokasta hallita.

Ahneelle ei mikään oikein riitä. Ahne ei välttämättä huomaa ongelmaa itse; hän vain kokee tarvitsevansa enemmän, tai saa mielihyvää siitä, että hänellä on koko ajan enemmän.

Ahneus näkyy tavassa, jolla käytämme luonnonvaroja, ja tavassa, jolla jätämme vähempiosaiset vieläkin vähemmälle. Kohtuudessa pysyminen auttaisi. Sanotaan, että maailman ruokatuotannosta kyllä riittäisi ihan kaikille, kun se jaettaisiin kaikkien kesken. Mutta emme me mielellämme jaa, emme ainakaan omastamme.