Kolmas hallitus

Pakina: Masokisti voi kokeilla noita nimityksiä sosiaalisessa mediassa ja katsoa kuinka käy, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Suomen uusi hallitus saavuttaa melkein ikäkausiennätyksen. Sen ministerien keski-ikä on 47 vuotta, mutta ihan kärkeen se ei riitä, sillä vuonna 1972 istuneen Rafael Paasion kakkoshallituksen keski-ikä oli vain 46 vuotta. Tuon ennätyksen lyömiseksi uudessa hallituksessa pitäisi vaihtaa vielä yksi ministeri 20 vuotta nuorempaan, siis esimerkiksi valita pääministeriksi joku 14-vuotias tai ulkoministeriksi 41-vuotias.

Paasion kakkosta nimitettiin yleisesti nappulaliigaksi. Siis nappulaliigaksi! Herrijee, sellainen ei tulisi tänä päivänä kysymykseenkään, koska ”nappula” on selvästi n-sana ja edustaa sekä ikä- että sukupuolirasismia. Sehän tarkoittaa, että liigan jäsenet – tässä tapauksessa siis ministerit – olisivat muka nuoria pojannappuloita, keskenkasvuisia vekaroita, kakaroita, vesseleitä, miehenalkuja, nulikoita ja naperoita.

Tuollainen nimittely on kamalaa leimaamista, vaikka Paasion ministerit sattuivatkin olemaan keski-iältään Suomen nuorimpia ja kaikki miespuolisia. Tänä päivänä heistä nuorimmatkin ovat jo pitkästi yli seitsenkymppisiä, eli siis hyvinkin setämiehiä elleivät peräti äijiä. Sekin osoittaa, kuinka lyhytnäköistä ja kestämätöntä nimittely nappulaliigaksi oli.

Ne, joiden mielestä ”nappulaliiga” ei ollut mitenkään leimaava sana, voivat makustella, miltä samankaltainen nimittely kuulostaisi Sanna Marinin hallituksesta, jossa kahdentoista naisen keski-ikä on 43,3 vuotta ja seitsemän miehen keski-ikä 53,4 vuotta. Jos tällainen kokoomus olisi hallinnut 1972, sitä olisi nappulaliiga-asteikolla sanottu ehkä tyttelitiimiksi, pimupuljuksi, beibibändiksi, tiputarhaksi tai vähintään mimmiliigaksi. Tänä päivänä masokistit voivat kokeilla noita nimityksiä sosiaalisessa mediassa ja katsoa kuinka käy.