Blogit

Sivussa ja keskellä – kotona ja maailmalla.

Harmaavarpusen sitkeydellä

Blogit Merikallio 23.12.2013 15:04
Katri Merikallio
Katri Merikallio - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Muistatteko sen pilkkakuoron, joka neljä vuotta sitten ilkkui, kun Catherine Ashtonin nimitettiin EU:n ensimmäiseksi ulkoasioiden korkeaksi edustajaksi?

Mitä virkaa harmaalla keski-ikäisellä hissukalla, viisi lasta kasvattaneella työväenpuolueen puurtajanaisella voisi olla kansainvälisen politiikan näyttämöllä, jossa suurvaltojen kovat kundit taittavat peistä? EU menettäisi vain kasvonsa ja loputkin vaikutusvallastaan.

Pilkkakuoro on nopeasti vaiennut.

Ashton on juuri sillä pröystäilemättömällä sitkeydellään avannut viime vuosien aikana solmuja, joita kukaan sapelinheiluttaja ei ole kyennyt avaamaan.

Arkkiviholliset Kosovo ja Serbia löysivät huhtikuussa historiallisen sovun, jota moni Balkan-asiantuntija piti lähes mahdottomana. Ratkaisu syntyi kymmenen neuvottelukierroksen jälkeen. Ashton veti neuvotteluja itse.

Vielä mahdottomampaa piti olla sovun löytäminen Iranin ydinohjelmakiistassa. Kun valta kesällä vaihtui Teheranissa ja ilmapiiri Yhdysvalloissa kääntyi suopeammaksi, Ashton ei aikaillut. Hän puhalsi hiipuneen nuotion henkiin. Nimet olivat paperissa marraskuussa.